Arbeta som juvelerare

Har du ett stort intresse av ädelstenar och diamanter som gör att du aldrig tröttnar så kan en idé vara att utbilda dig till juvelerare. På så sätt får du dagligen arbeta med att slipa och fixa ädelstenar till skimrande diamanter. Då de flesta ädelstenar och diamanter används i smycken är det just smycken som är huvudinriktningen. Du som juvelerare kommer skapa och tillverka smycken av olika slag. Därför kan du jobba med olika metaller så som guld, silver och även platina. Det som dock bör granskas är att det är skillnad på en guldsmed och en juvelerare. En juvelerare fokuserar på att slipa till ädelstenar samt utföra lite avancerade smyckesjobb med diamanter. När det kommer till yrket guldsmed så har de inte riktigt samma erfarenheter och kunskaper då en juvelerare oftast tidigare har arbetat som guldsmed.

Personliga smycken

Att gå till en juvelerare kan vara ett tips om du vill ha personliga smycken efter egna idéer. Först och främst så behöver en juvelerare gå en utbildning som guldsmed för att sedan inrikta sig på ädelstenar. Man kan säga att basåren läser man som guldsmed för att sedan vidareutbilda sig med inriktning på hantering av ädelstenar. Efter avslutade studier skall juveleraren kunna utföra en rad olika smycken som exempelvis: halsband, armband, örhängen, piercingsmycken, broscher och förlovningsringar. Då det inte finns några renodlade utbildningar inom juvelerare så är det ett måste att gå på en ordentlig utbildning inom guldsmed.

Utbildning och praktik

Under utbildningens gång får eleverna vara lärling samt ha praktik. På slutet är det även vanligt att man gör ett gesällprov som senare fungerar som ett bevis på din kunskap. Efter 10 år i branschen som guldsmed har du möjlighet att bli en guldsmedmästare och därmed få ett så kallat ”mästarbrev”. Här är det viktigt att man kan visa upp kunskap både inom juveler och hur man driver företag. Detta då det är högst troligt att du kommer starta eget när du väl är igång.

Branschen i Sverige

Branschen inom guldsmed och juvelerare är rätt begränsad och i Sverige hittar du ungefär 1000 juvelerare som är utspridda över hela landet. Du kommer även finna att de flesta som jobbar inom guldsmed och ädelstenar driver eget företag och har sina egna butiker. Har du dock ett intresse så är ett tips att köra på det då det kanske inte finns en duktig juvelerare i din stad. Efter utbildning och lärlingsperiod kommer du vara tillräckligt utbildad för att kunna grunderna och vill du utvecklas mer finns det alltid fler kurser utöver som du kan läsa.