De vanligaste ädelstenarna

Ädelstenar kan vara av olika material så som bergarter, mineraler eller helt enkelt olika typer av stenmaterial. Detta menas att bärnsten och pärlor även går under namnet ädelstenar fast de är från växt- och djurriket. Vissa ädelstenar har en naturlig glans och kan både en ha stark färg eller vara helt genomskinliga. Andra ädelstenar kan dock behöva putsas till lite innan de uppnår en glans eller lyster. Du lär finna att vissa ädelstenar är mer vanliga än andra.

Safir, rubin och smaragd

Till exempel är rubin en av de vanligaste ädelstenarna som flitigt används i smyckesindustrin. Tack vare dess vackra klara röda färg ger den ifrån sig en lyster och glans som kan om den är slipad uppgå i samma klass som en diamants. Rubinen kan man framförallt hitta i Afghanistan, Tanzania, Vietnam, Thailand och Kenya om man har tur. Safir är en annan ädelsten som är väldigt populär. Den finns dock i olika färger men den vanligaste färgen är blå vilket även namnet Safir betyder. Safir är även det tredje hårdaste mineralet efter diamant och rubin. En annan ädelsten du kan hitta inom smyckesindustrin är smaragd som bär en grön färg. Namnet smaragd betyder just ”grön sten” och själva stenen är den mest värdefulla inom beryllgruppen. Stenen går att hitta i följande länder Colombia, Zambia, Afghanistan, Brasilien, Pakistan, Ryssland och Zimbabwe.

Världens mest eftertraktade ädelsten

Diamant är den ädelsten som är mest eftertraktad och toppar listan på Mohs hårdhetsskala som går från 1-10. Du kan hitta diamanter som går i olika nyanser i form av grön, blå och gul där de blå nyanserna är mer eftertraktade. Har diamanten en gul-brun nyans kan det till och med dra ner på värdet. Tack vare värdet på ädelstenarna har länder som haft stort utbud av ädelstenar drabbats av girigt folk vilket lett till både mord, utpressning och slaveri för att hitta ädelstenar. Diamantindustrin som är värd flera miljoner har till exempel blivit utsatt för illegala arbetare och framförallt slavarbete. Tittar man på de flesta upptäckter som gjorts runt om i världen är det knappast mat och andra råvaror som besökare är intresserade av. Expeditionerna har gjorts för att hitta värdefulla naturresurser så som ädelstenar som kan säljas dyrt världen över. Idag är marknaden bättre kontrollerad och det är varje ägares skyldighet att skaffa ett intyg på att din ädelsten har köpts lagligt och brutits fram av ett lagligt företag som följt reglerna både när det gäller hantering av ädelstenar och personal.

Hur bedöms en ädelsten

Själva värdet på en ädelsten bedöms utifrån var stenen ligger på Mohs hårdhetsskala vilket menas att ju hårdare materialet är, desto bättre. Den bedöms även efter färg och hur genomskinlig den är. Det är även viktigt att den går att slipa för att få fram lystern. En ädelsten får till exempel inte ha missbildningar i form av luftbubblor eller sprickningar då detta definitivt tar ner värdet på stenen. Då dessa typer av skador kan vara svåra att se för ett otränat öga granskas de noga av utbildade granskare som även använder förstoringsglas för att komma nära inpå.