Kronjuveler

Kronjuveler bör inte misstas för att vara vanliga juveler då det är ägodelar som framförallt är smycken som tillhör staten och kungligheter. Du kan till exempel hitta kronjuveler på kronor som drottningar och kungar bär världen över. Då som förr är det ett sätt att symbolisera de kungligas storhet och övermäktighet. Det är ett sätt att göra kungligheterna odödliga genom att bära kronjuveler. De behöver nödvändigtvis inte bäras på en krona utan som exempelvis i Storbritannien kan kronjuveler befinna sig i Towern of London. Vid kröningar och andra kungliga offentligheter sätts oftast vissa diamanter och kronjuveler på antingen kronan eller på svärd och liknande. När kungligheter gör offentliga framträdanden så är det inte ovanligt att detaljerna består av diamanter och andra ädelstenar. Allt ifrån kronorna till detaljer på klänningar och liknande.

The Hope Diamond

En diamant som ryktas ha en förbannelse över sig är ”The Hope Diamond” som tidigare har burits av både Louis XV och XVI Marie Antoinette. Den har värderats till hela 350 miljoner dollar och är idag säkert placerad hos National Museum of National History i Washington. Stenen har utan tvekan kommit att bli en av museets största favoriter bland besökare som flyger dit från hela världen. Golden Jubilee som har en storlek på 545,67 karat hittades år 1985 i Sydafrika och har idag sitt hem bland resten av kronjuvelerna i Thailand. Det är världens största fasetterade diamant.

Cullinan 1 & 2

En annan diamant och kronjuvel som går under namnet Cullinan 1 men är mer välkänd under smeknamnet ”Afrikas stjärna” väger 530,20 karat. Idag tillhör diamanten det engelska kungahuset, den hittades år 1905 i Sydafrika. Det engelska kungahuset är även hem till småsyskonet Cullinan 2 som är den näst största Cullinandiamanten. Den sitter på den brittiska så kallade imperiekronan tillsammans med omkring 2868 andra vackra diamanter.

Det engelska kungahuset

Det engelska kungahuset är ett av de kungahus som inte håller tillbaka på diamanter och smycken av olika slag. Koh-i-Noor skänktes till drottning Victoria av England år 1850 och har en vikt på 108,93 karat. Idag kan du skåda den på drottning Elizabeths krona bland de andra brittiska kronjuvelerna. Man har hittat dokument om diamanten från år 1304. Tack vare att England hade många kolonier så var de även aktiva inom grävandet och forskandet av juveler och ädelstenar ibland annat Afrika. De kommer från en lång tid tillbaka och har gått från generation till generation. Genom att de har bevarats väl kan man knappast tro att de fortfarande skiner lika vackert som när de hittades.

Sydafrika har varit rikt på diamanter

Sydafrika har kommit att bli en bas för letandet efter juveler till kungligheter och det har som nämnt tidigare lett till både mord, slaveri och olika former av utpressning. I en bransch som värt flera miljoner och till och med miljarder så finns det många giriga personer som vill ha allt för sig själva. De flesta kronjuveler är säkert bevarade på museum och liknande för att de inte skall hamna i fel händer. Idag är diamantindustrin under djup observation och övervakning för att förhindra att det skall återgå till hur det var förr i tiden.