Slipning av ädelstenar

En ädelsten är en oslipad diamant men för att ädelstenarna skall få en speciell lyster och uppnå en viss glans behöver de slipas. Det är upp till var och en hur mycket man vill slipa ädelstenen. Något som bör tänkas på är att granska ädelstenens färg, hårdhet, storlek och genomskinlighet. Till exempel bedöms en färgad ädelsten komma fram mer om den har en rundslipad yta. Medan en sten där färgen inte har kommit fram riktigt behöver en fasett för att framhålla färgen. De vanligaste slipningarna du som kund lär finna är en rundslipad yta, fasett, cabochon och en planslipad yta. Det är vanligtvis helt upp till dig som kund att bestämma hur väl ytan på ädelstenen skall slipas.

Olika typer av slipningar

En slipning som passar en diamant är brilliantslipning som går ut på att man slipar diamanten på ett sätt som gör att den fångar upp allt ljus. Precis som i filmer vill man att en diamant alltid visar sig från sin bästa sida. Du har kanske märkt i vissa filmer att diamanter glänser väldigt mycket och det är ingen överdrift utan är de slipade på rätt sätt kan du knappast undgå att lägga märke till en diamant. Genom att slipa fram de rätta vinklarna och proportionerna får man diamanten att fånga upp mer ljus och på så sätt kunna skimra och glittra mer. Det finns även olika typer av varianter av själva brilliantslipningen. Du kan till exempel välja vilken form du vill att din diamant skall ha så som: hjärtformad, oval, päronformad, kuddformad och liknande.

Se till att välja en bra ädelstensslipare

Här är det viktigt att du som kund känner efter vilken typ av slipning du föredrar samt vilken form. Beroende på hur man skall använda ädelstenen kan man få den i en form som man själv vill tack vare slipning. Du kan även få fram en extra lyster just av att polera den mer. Slipningen är otroligt viktig då det kan sänka en ädelstens värde ifall slipningen har utförts på fel sätt. Ädelstenens yttre är det som ständigt bedöms av människoögat vilket gör att välja rätt ädelstensslipare  är lika viktigt som att välja rätt ädelsten. Man vill få fram lystert och färgen i ädelstenen och precis som med människor måste varje ädelsten bedömas och behandlas individuellt. Det krävs en noggrann granskning av varje sten för att kunna göra en rättvis bedömning av vilken behandling ädelstenen klarar av och behöver. Allt handlar om att sliparen hittar rätt balans i slipandet av stenen.