Världens dyraste ädelstenar

Fascinationen av dyra smycken och ädelstenar tycks aldrig gå över och det har alltid funnits ett intresse hos människor att ha det dyraste och finaste i sina ägor. Diamanter är något som varje kvinna uppskattar och även män. Därför kommer budgivningarna på ädelstenar upp i rätt saftiga summor, som vanligt folk endast kan drömma om. Ute i världen finns det några enstaka diamanter som har blivit välkända tack vare att prislappen har stigit i höjden. Det finns vissa diamanter som folk har fått kämpa för att plocka hem.

Rosa stjärnan

Världens dyraste diamant går under namnet ”Rosa Stjärnan” och uppskattas kosta omkring 83 miljoner dollar. Det är en diamant som har en form lika stort som ett plommon. Den har inte varit länge på marknaden utan hittades under 90-talet och är faktiskt den näst största i sitt slag. Vikten ligger på 59,6 karat och har en längd på ca 2 centimeter. För att vara en diamant är den mycket stor i storleken.

En rosa dröm

En annan ädelsten som tidigare var den dyraste i världen men som nu halkat ner på andra plats är Graff Pink. Den såldes år 2010 för 46,2 miljoner dollar till Laurence Graff som är en Londonbaserad juvelerare. I alla tider har människor dragits till saker som blinkar och glittrar. Ädelstenar är inget undantag och ju unikare de är desto högre blir prislappen. Färgade diamanter anses vara mer sällsynta vilket gör att de även är mycket dyrare. Har du en diamant som är svart är den inte värt ett öre då den svarta färgen beror på orenheter.

Koh-I-Noor

Trots finanskriser och annat som omtumlat världen över åren så har priset för diamanter bara ökat. Det är en fascinerande tanke att trots att världen förändras hela tiden så kvarstår eller ökar diamanters värde. De är fortfarande lika eftertraktade speciellt för kungafamiljer runt om i världen. Diamanten Koh-I-Noor som nämnt tidigare platsar på listan över de fem dyraste diamanterna i världen. Den återfinns som sagt nu i Towern of London där du som turist kan beskåda den kända ädelstenen.

The Sancy Diamond

The Sancy Diamond är en annan diamant som fått stor uppmärksamhet och haft en tuff väg till huset Louvren som nu är dess ägare. Den har till exempel tillbringat tid i en sändemans mage då personen råkade svälja diamanten när det skedde ett överfall på vägen. Sändemannen mördades och vid obduktionen återfanns diamanten i magen. Nu finns den dock säkert förvarad hos huset Louvren i Frankrike.

Hope-diamanten

I Smithsonian Museum of Natural History i Washington hittar du den fantastiska Hope-diamanten som har tagit världen med storm. Den är hela 42,52 karat och hare n lysande blå färg i dagsljus medan den visar en röd färg under ultraviolett ljus. Något som diamanten definitivt gör är att platsa in på listan över världens mest dyraste diamanter. För de som har sett filmen ”Titanic” påminner Hope-diamanten den diamant som Rose får av sin man. Lika skimrande blå i färgen men betydligt mindre i storleken. Får du någon gång tag i en diamant så är ett tips att läsa på om historian bakom, du blir förvånad över hur mycket en diamant får vara med om.